Майонезата и млечните сосове са най-опасни в летните жеги, a консумацията им често води до хранителни отравяния. Това заяви за Радио "Фокус” д-р Любомир Кулински, директор "Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните.
"Млечните сосове, които се слагат на сандвичите и пиците, ако бъдат оставени извън хладилник при тези температури, ако се оставят на слънце, крият сериозна опасност от размножаване на вредни микроорганизми”, каза още д-р Кулински.
Той подчерта, че целият наличен ресурс на Агенцията по храните по морето извършва масови проверки на обектите. "Тази и следващата седмица на Черноморието работят и няколко външни екипа, които извършват допълнителни проверки”, уточни д-р Любомир Кулински и бе категоричен, че проверките са изненадващи за собствениците на търговските обекти.
iNews припомня, че от БАБХ съобщиха, че продължават засилените проверки на обекти, предлагащи храни по морските курорти.
През изминалата седмица инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 148 проверки в обекти от търговска мрежа и обществено хранене на територията на морските ни курорти.
Проверени са 15 обекта, предлагащи услугата "all inclusive”. Инспекторите са издали 28 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. Издадени са четири акта за административно нарушение.
Най-често срещаните несъответствия са свързани с пропуски в системите за самоконтрол и неправилно съхранение на храни. При проверките инспекторите са намерили обект, нерегистриран по смисъла на Закона за храните.
В резултат на проверките са възбранени или бракувани 460 килограма хранителни продукти, 32 яйца, 20 000 буркана (консерва "Фиферони"), тъй като в консервите се влага вода от локален водоизточник, която не отговаря на наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.