Всеки почитател на сиренето би определил вкуса му като невероятен. Много хора обичат бургери, начос или картофки именно заради сиренето. Бременните също не правят изключение. Повишеният апетит по време на бременност кара жените да им се похапва всичко. Но дали сиренето е безопасно по време на бременност?
Тъй като сиренето се получава от коагулацията на протеините и мазнините в млякото чрез ферментация, очевидно съдържа и бактерии. Но дали тези бактерии са вредни за здравето на бременните и бебето? Интернет изданието buzzle дава отговор на този въпрос.
Като цяло, твърдото сирене е по-безопасно, отколкото мекото, защото пастьоризацията убива патогените, които биха могли да увредят плода. Също така, въпросът за безопасността до голяма степен зависи от сиренето, което се яде, защото има много видове сирена. За да са спокойни за своето здраве, бременните жени трябва да ядат сирене, което е направено от пастьоризирано мляко и не сурово. Суровото мляко съдържа вредни бактерии като например Listeria, които могат да причинят заболявания, особено на плода.
Това е по-вероятно при мекото сирене, тъй като то е направено от сурово мляко. Но ако тези бактерии са убити по време на процеса на пастьоризация, сиренето, произведено от пастьоризирано мляко, също е безопасно да се консумира. Трябва да се отбележи, че около 1 600 американки стават жертва на тези бактерии, намираща се в непастьоризирани млечни продукти.
Бактерията Listeria е известно, че е отговорна за отравянето на кръвта и смъртоносните инфекции като листериоза, менингит и няколко симптоми на грип. За съжаление, бременните жени са с по-висок риск от възникване на болестите, причинени от Listeria, тъй като защитният им механизъм е по-уязвим. Бременните могат да получат гадене, повръщане и болки в мускулите. Тези симптоми се развиват в рамките на 2 до 30 дни на поглъщане на Listeria.
Според статистиката, бременните жени имат 20 пъти по-висок шанс да заболеят от листериоза. Така че, избягвайте меко сирене по време на бременност като камембер, Бри, всички видове козе сирене, сирене фета, Кастело Бранко, синьо сирене.
Бременните трябва да имат предвид още, че внесените сирена е по-вероятно да бъдат направени от сурово мляко. Добър избор са сиренето Чедър, Гауда, Едам, пармезан или швейцарското сирене, когато бременните искат да си хапнат сирене.
Освен Listeria, мекото сирене може също да съдържат и Escherichia Coli (така добре познатата ни Ешерихия коли, която създаде паника в Европа и отне много човешки живота). Тази бактерия може да предизвика сериозни заболявания, както за майката, така и за бебето, като диария, хранително отравяне, треска и менингит. Други големи заместители на мекото сирене по време на бременност са изварата, моцарелата и крем сиренето.
Съветът на специалистите към бременните жени, които обичат сирене, е да избягват да ядат храна, съдържаща сирене, внесено от чужбина. Те трябва да наблягат на приготвената вкъщи храна. Ако много им се хапва сирене, то по-добре първо сиренето да е изпържено или препечено, за да могат болестотворните агенти да бъдат убити по време на процеса и да представляват по-малка заплаха.
Все пак, не забравяйте, че сиренето е здравословно и спомага за постигането на нуждите на организма на допълнителен калций по време на бременност.