Какво да ядат бременните жени?

Препоръки за здравословно и балансирано хранене по време на бременност

по статията работи: Кремена Бедерева | 01.10.2012 | 08:07

Здравословното и балансираното хранене на бременната жена е основен фактор за добро здраве на новороденото и майката. Но потребностите на някои хранителни вещества са по – големи, в сравнение с тези преди бременността.

От какво се нуждае всяка една бременна жена?

Пълноценен белтък

През първите 3 месеца по 47 гр. дневно, а през ІІ- ри и ІІІ-ти триместър - по 90 гр. дневно. Бетъкът е основен градивен материал, необходим за растежа и развитието на плода, плацентата и матката. Висококачествен белтък, източник на ценни аминокиселини се съдържа в млякото, млечните продукти, рибата, яйцата, месото и месните продукти.

Богати на растителни белтъци са бобовите култури (боб, леща, соя), ядките и семената. Комбинацията на бобовите със зърнени храни прави растителния белтък пълноценен.

Желязо

Необходимото количество е около 30 мг дневно. Потребностите от желязо при бременни жени могат да бъдат покрити с добре построена диета, ако запасите от желязо до този момент са адекватни. Богати източници на желязо са месо: месо - особено черен дроб - 1 седмично. При съчетаване на тези храни с цитрусови плодове и млечно – кисели продукти се повишава всмукването на желязото в организма.

Фолиева киселина

600 микрограма дневно. Потребностите от фолиева киселина при бременност са два пъти по-високи от тези на жените, които не са бременни. Трудно се достига достатъчен прием на фолиева киселина с храната, затова се препоръчва допълнително внасяне на фолиева киселина не само по време на бременност, но и от жените, които имат намерение да забременяват, за да се подсигури добър старт при евентуална бременност. Тя е необходима за нормалното развитие на нервната тръба на плода.

Препоръчва се консумация на храни – натурални източници на фолиева киселина: черен дроб - 1 път седмично, зелени листни зеленчуци (спанак, лапад, салати), житни кълнове, дрожди, яйчен жълтък, пълнозърнест хляб, цвекло и др. При дефицит, особено през първите месеци на бременността значително се увеличава рискът от вродени аномалии на нервната тръба на новороденото –"спина бифида”. За профилактика на този дефицит е необходимо с добавки към храната да се внасят допълнително 400 микрограма дневно най - малко 3 месеца преди забременяването и по време на цялата бременност.

Калций

1000 мг дневно. Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода. Богати на калций са млякото и млечните продукти, където калцият е в лесно усвоима форма. Млечно киселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека, който е сериозен проблем при бременност.

Калцият от зърнените, бобовите храни и зеленчуците се всмуква по- добре, ако се комбинира с консумация на плодове или натурални плодови сокове, тъй като неговото усвояване се подобрява от плодовите киселини.

Витамин С 

85 мг дневно Той осигурява по-голямо усвояване на желязото и повишава имунитета. Източници на витамин С са чушките, зеленият грах, зелето, карфиолът, магданозът, зеленият лук, чесънът, картофите, цвеклото, репичките, ряпата, шипките, портокалите, лимоните, пъпешите, ягодите, ябълките, кестените.

При балансирано хранене здравите жени наддават с 10-12,5 кг през бременността - І-ви и ІІ- ри триместър незначително, ІІІ-ти триместър – по 350-400 гр. седмично. Недоимъчното и небалансирано хранене се отразява неблагоприятно върху развитието на плода и изхода на бременността.

Практически препоръки при бременност:

- Да се консумира често неголеми порции храна – 4-5 пъти дневно;

- Да се предпочита варене, печене и задушаване при приготвяне на храната, като се ограничават пържени храни и пушени месни продукти;

- Да се пият много течности през деня между храненията, а не заедно с ястията;

- Да се поддържа здравословно телесно тегло и оптимална регулярна физическа активност, особено разходки след нахранване;

- Да се осигури достатъчен сън и почивка през денонощието.

Препоръки към производителите на хранителните продукти, с цел ограничаване на сол, захар и мазнини

В страните членки на ЕС честота на затлъстяването през последните десетилетия прогресивно нараства – с 27% сред мъже, с 38% сред жени и с близо 400 000 на година сред децата. По този показател България е на 5 място в Европа.

У нас 55% от лицата над 18 год. и 40% от подрастващите са с тегло над нормата, а 18% от възрастните и 10% от децата – със затлъстяване. Според Световната здравна организация свръхтеглото е рисков фактор за намалена продължителност на живот и повишена заболеваемост от диабет, сърдечно -съдови болести, липидни нарушения, атеросклероза, проблеми с опорно – двигателния апарат, както и някои ракови заболявания.

Небалансираното хранене, в това число консумацията на прекалено много мазнини, захар и сол и ниската физическа активност са сред водещите причини за развитие на тези социално значими болести. Конкретни резултати могат да бъдат постигнати само с пълното сътрудничество на организациите на производители от хранително – вкусовата промишленост, търговци на храни, рекламни агенции, кооперативни движения, здравни специалисти, потребители, изследователски и неправителствени организации на европейско и световно ниво.

В този смисъл РЗИ – Софийска област отправя следните препоръки към местните производители, с цел реформулиране на храни.

Променете технологията за производство на "вредните” храни така, че да станат по-безопасни при дълготрайна употреба.

Влагайте в производството по-малко мазнини – те значително повишават калорийността на храната.

Не употребявайте свинска мас и овча лой – ако присъствието на мазнините в храната е технологично обосновано, проучете възможността да ги замените с растителни масла. Влагайте минимално допустимите количества готварска сол при производство на храни.

Не употребявайте вещества, променящи цвета на месните продукти.

Влагайте по-малко захар при производството на тестени закуски

Използвайте повече пълнозърнести брашна при производството на хляб, тестени закуски и макаронени изделия.

Гарнирайте и използвайте в сладкарските изделия повече пресни и сушени плодове и ядки.

Намалете използването на животински мазнини и маргарини – заменяйте ги с растителни масла, ако това е възможно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


14 нелепо съвпадение 01.10.2012 | 12:25
и плодове здраво трябва да се хапват, че и ядки - за да се роди едни умно дете, и да стане по-умно от своите родители, което е напълно в рамките на нормалното според мен.
13 нелепо съвпадение 01.10.2012 | 12:16
Трябва да ядат каквото им падне, без значение, че малко може и да надебелеят. Важно е да се роди едно здраво дете, което да радва цялото семейство :)
12 Lili Stoimenova 01.10.2012 | 11:23
Наскоро по телевизията стана въпрос за майките пушачки и зрителка сподели, че масово нейни познати не са могли да спрат цигарите по време на бременността и повечето са имали усложнения при раждането. Изключително безотговорно - ти ако не можеш сега да осигуриш на плода нормална среда, в която да се развива, как ще му я осигуриш после, как ще го възпиташ това дете, щом като ти самия не можеш да се превъзпиташ и дисциплинираш.
11 Kamen Lalev 01.10.2012 | 10:49
то никъде не пише, че бременната трябва да се храни като за двама
10 Liubomira Panajotova 01.10.2012 | 10:24
Така е, хапването на джънк също трябва да се ограничи, тъй като всички тези фактори се отразяват зле на бебето и могат да предизвикат сериозни увреждания и здравословни проблеми.
9 крива вежда 01.10.2012 | 10:11
НЕ съм съгласен, че бременната жена трябва да се хвани за двама. Това е останало от социализма като мислене според мен. Не можеш да ми кажеш, че едно бебе яде колкото майка му...това са пълну глупости.
8 Лолита Набокова 01.10.2012 | 10:10
Много полезна статия. Дано повече жени да я прочетат .
7 трендафил въжарски 01.10.2012 | 10:05
много са полезни тези храни, сигурно са и доста скъпи, напоследък научвавам, че фармнацевтичната мафия е налазила и бъдещите майки и срещу доста пари им продава какви ли не боклуци уж за здраво бебе и добра бременност
6 крива вежда 01.10.2012 | 10:01
За мен е много важно какво яде една жена по време на своята бременност. Много е важно и да не употребява алкохол и да не пуши никакви тютюневи изделия, защото това може да се отрази пагубно на бебето.
5 Сани Д 01.10.2012 | 09:49
Не само, че трябва да се храни като за двама, но и да си угажда всячески с нездравословни храни, това според мен е погрешно. Да си ги позволява, но умерено е най-добрият вариант. Все пак бебенцето се храни с това, с което и майката.
4 monika mateva 01.10.2012 | 09:30
Бременната жена не трябва да се храни за двама в никакъв случай, затова е много важен правилният избор на храни по време на бременността и да не се стига до прекаляване!
3 Moni Stoeva 01.10.2012 | 09:30
Наистина полезна статия предвид бейби бума, който се наблюдава сега в почти цялата страна. У нас все още има твърде много заблуди по отношение на хранителния режим на една бременна жена, най-вече схващането, че трябва да се храни като за двама - това е не само погрешно, но и води до здравословни проблеми, от които най-малкия е бързото натрупване на свръхтегло.
2 Калина Галинова 01.10.2012 | 09:19
Хубаво е, че са споменали и непрепоръчителни за консумация храни, обаче не съм видяла до сега бременна, която да може да си каже "Това не трябва да го ям". Направи ми впечатление, че няколко пъти са споменали черния дроб, като важна съставка от менюто на бременните. Обаче има много хора, които въобще не го харесват. Тогава може да бъде заменен с червени меса - телешки, пилешки бутчета и т.н.
1 Mary Bloody 01.10.2012 | 08:53
Много добри съвети, като цяло бременните, следвайки подобен режим ще си спестят и качването на доста излишни килограми. Към непрепоръчителните за консумация храни спадат и сушените меса и миризливите сирена.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 13-сериен...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.