Младите жени, които консумират алкохол преди първата си бременност, са с увеличен риск от рак на гърдата в сравнение с онези, които за пръв път посягат към чашката, след като са били бременни, сочат резултатите от изследване, цитирани от France Presse.
Предишни изследвания показаха, че употребата на алкохол в годината, предхождаща бременността, увеличава риска от рак на гърдата за жените Досега обаче не бе установено, че съществува връзка между риска от рак на гърдата и периода между първата менструация и първата бременност.
Авторите на изследването отбелязват, че през този период тъканите на гърдата са особено чувствителни към канцерогени. Учените, сред които Ин Лю от медицинския факултет в университета "Вашингтон" в Сейнт Луис, Мисури, анализирали медицински данни за 91 005 медсестри на възраст между 25 и 44 години, които не са били болни от рак и през 1989 г. попълнили въпросник за консумацията си на алкохол и начина си на живот. Здравословното им състояние било проследено до 2009 г.
20,4 на сто от участничките заявили, че не са пили алкохол през периода между първата си менструация и първата си бременност, докато консумацията на алкохол на 3,8 на сто от участничките била умерена или голяма. През този 20-годишен период били регистрирани 1609 случая на рак на гърдата и 970 случая на доброкачествени тумори на гърдата.
Оказало се, че употребата на алкохол между първата менструация и първата бременност е свързана с увеличен риск от рак на гърдата и доброкачествени тумори на гърдата, независимо каква е консумацията на алкохол след първата бременност.
Рискът нараства с увеличаването на изпитото количество алкохол през този период, отбелязват авторите на изследването.
Те констатирали също, че консумацията на алкохол след първата бременност е свързана с повишен риск от рак на гърдата, но не и от доброкачествени тумори на гърдата.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute.