Ще ядем по-здравословна храна в бъдеще?

Има шанс да заменят серния диоксид в храните с екстракт, който не вреди на здравето

по статията работи: Елена Кирилова | 21.12.2012 | 15:43
Ще ядем по-здравословна храна в бъдеще?
EPA/BTA

Европейски учени имат напредък в откриването на алтернатива на серния диоксид, който се добавя към червеното вино и хранителни продукти, включително сушени плодове, съобщават от Европейската комисия. Според експертите има шанс в бъдеще по празниците трапезата да е по-здравословна.

Върху етикетите на храните серният диоксид се отбелязва като Е220. Той се използва като консервант, като противомикробно средство и като антиоксидант при винопроизводството.

Проблемът е, че при голяма част от хората серният диоксид може да предизвика алергични реакции, главоболие и други негативни ефекти.

За да се избегне всичко това, Европейският съюз финансира проекта "so2say", а учените, които работят по него, смятат, че са намерили комбинация от два екстракта, която да замества серния диоксид. По-интересното е, че екстрактите съществуват в естествено състояние във виното. Благодарение на откритието серният диоксид в напитката може да се намали с повече от 95%.

Вино с тези съставки вече е опитано в страни като Испания, Великобритания и Германия. Според опиталите го, то е толкова добро, колкото това, което съдържа серен диоксид.

Нова партида от виното ще бъде отворена през януари 2013 г., а бутилирането е извършено през май тази година. След четири месеца предстои извършването на допълнителни изпитвания. Стига те да са успешни, техническата приложимост на екстракта ще бъде призната и ще стартират процедури по разрешаването му.

Според учените предимството на SO2 е, че комбинира антиоксидантни свойства със способността да предотвратява т.нар.  "оксидазното потъмняване" на хранителни продукти. Той е популярен и като консервант, предотвратяващ развитието на микроби. Проблемите, които създава той, са свързани с усвояването на витамин B1. Това може да доведе до здравословни проблеми, включително временна загуба на паметта.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 stefi keteva 21.12.2012 | 18:44
Ние не знаем с какво се храним. То всичко, което се предлага е нискокачествено и вредно. Здравословна храна в бъдеще - но в близко бъдеще ли.
3 viktor viktorov 21.12.2012 | 16:18
Най здравословна е тази храна която си е произвел сам и знаеш по какъв начин си е отгледал.Всичко друго на пазара е ХИМИЯ.
2 Danail Todorov 21.12.2012 | 15:51
Интересно,не съм знаел за серния диоскид и че се правят такива прочувания.Важното е хората по принцип да се хранят здравословно и да имат добра двигателна активност и това е добре да се обяснява още на децата в училище,за да са те по-късно по-здрави.
1 Yordanka Peeva 21.12.2012 | 15:51
Според мен единственият шанс да ядем здравословни е храни е като си ги приготвяме сами. Никога човек не знае каква химия са му набутали в пакетчето.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • Сега "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.