Юнайтед подчини Ливърпул за втори път през сезона

"Червените дяволи" зарадваха "Театъра на мечтите" с победа над вечния враг

по статията работи: Даниел Любомиров | 13.01.2013 | 17:34

Манчестър Юнайтед надви Ливърпул с 2:1 на "Олд Трафорд" в голямото дерби между най-великите английски отбори. 22-ият кръг на Премиършип зарадва любителите на футбола с историческото съперничество между най-титулуваните клубове в страната, а играчите на терена оправдаха очакванията за шоу.

Робин ван Перси пусна първа кръв в дербито и в 19-ата минута наниза 23-ия си гол за сезона и 17-ти в Премиършип. Холандският стрелец спечели задочния спор с най-близкия си преследвач при голмайсторите в лигата Луис Суарес, който остава втори с 15 попадения, след като днес не можа да се разпише.

Неманя Видич се оказа на пътя на удар на Патрис Евра в 54-ата минута и покачи на 2:0 във важен момент от срещата, за да направи аванса на "червените дяволи" още по-комфортен.

Даниел Стъридж дебютира през второто полувреме за Ливърпул в Премиършип и се отплати на наставника си Брендън Роджърс с гол в 57-ата минута за 2:1. Бившият стрелец на Челси вече има 2 попадения в 2-те си появявания в игра за мърсисайдци и изравни постижение на Суарес - двамата маркираха с гол дебюта си за червения клуб в английското първенство.

Вижте тук видео от най-интересните ситуации в мача.

До края на срещата можеха да паднат още попадения, като в последния четвърт час Сър Алекс Фъргюсън се отказа от търсене на трети гол и направи дефанзивни смени, а Ливърпул се впусна във финален щурм за изравняване.

В крайна сметка резултатът остана непроменен и Юнайтед дублира победата над вечния си враг от есента, когато спечели също с 2:1 по доста по-драматичен начин на "Анфийлд".

Така за първи път от сезон 2007/08 "червените дяволи" зарадваха привържениците си с две победи над Ливърпул - тогава стадионът на мърсисайдци е покорен с 1:0, а ответният мач в "Театъра на мечтите" приключва с класически успех за 19-кратните шампиони.

Дербито на Англия беше изгледано на живо от треньора на Реал Мадрид Жозе Моуриньо, който ще се изправи срещу "дяволите" в осминафиналите на Шампионската лига. Селекционерът на националния отбор на "Трите лъва" Рой Ходжсън също бе на трибуните.

Така след 22 кръга "червените дяволи" са повече от убедителни лидери с 55 точки - 10 повече от шампиона Манчестър Сити, който по-късно днес гостува на Арсенал в друго дерби от Острова.

Ливърпул остава на 8-ма позиция с актив от 31 пункта, като 3 го делят от 6-тото място в класирането, окупирано в момента от "артилеристите". Тимът на Арсен Венгер обаче към момента е с два мача по-малко от мърсисайдци.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън направи изненада в титулярния си състав с пускането на Даниел Уелбек като партньор в атаката на Робин ван Перси, вместо Хавиер Ернандес.

Чичарито има 12 гола през сезона и е втори в голмайсторската листа на "червените дяволи", докато Уелбек се е разписвал само веднъж въпреки 24-те си появявания в игра тази кампания.

Шинджи Кагава отново започна сред титулярите, като вероятно щеше да се задържи около 60 минути на терена, както беше в предишното домакинство на Уест Бромич Албиън.

Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс бе заложил единствено на Луис Суарес в нападение, но на почивката бе принуден да вкара новото попълнение Даниел Стъридж на мястото на Лукас Лейва, тъй като мърсисайдци бяха пасивни в предни позиции.

През първото полувреме по-опасните положения бяха създадени от домакините, докато Ливърпул имаше проблеми в изнасянето на топката и организирането на офанзивни акции.

Определено разликата в представянето до почивката се дължеше на Робин ван Перси, който бе най-сериозният проблем за защитата на "червените". В 19-ата минута при първата открила се пред него възможност холандецът не разочарова феновете и откри резултата.

Патрис Евра центрира ниско по земята отляво и РвП с премерен изстрел с едно докосване не остави никакви шансове на Хосе Рейна - 1:0 за домакините.

В 26-ата минута ван Перси можеше да покачи на 2:0, когато Ашли Йънг направи хубав пробив по дясното крило и центрира в наказателното поле. Уелбек хитро остави топката за партньора си в атака и по този начин залъга защитниците на Ливърпул, но ван Перси прати кълбото над вратата.

Търсенето на втори гол от страна на "червените дяволи" не секна през цялото първо полувреме и Том Клевърли имаше възможност да го реализира в 33-ата минута след грешка на Джо Алън. Младокът от Юнайтед обаче не можа да прати волето си във вратата заради решителна намеса на Даниел Агер.

В заключителните секунди на първата част ван Перси можеше да вкара ефектен втори гол, когато Рафаел да Силва с прекрасен пробив нахлу в пеналтерията и центрира успоредно на голлинията. Холандският стрелец с пета пробва да преодолее Рейна, но вратарят на Ливърпул със сетни усилия отклони топката, а при създалото се разбъркване "дяволите" не се добраха до точен удар.

На почивката Сър Алекс пусна в игра Антонио Валенсия вместо Ашли Йънг, тъй като английският външен халф на няколко пъти бе фаулиран тежко от съперникови играчи.

Офанзивната смяна на Роджърс донякъде загатна, че ще даде резултат, защото Ливърпул организира вероятно първата си добра атака в 52-ата минута. Андри Уисдъм обаче от изгодна стрелкова позиция в пеналтерията се подхлъзна и стреля разочароващо неточно.

В 54-ата минута дойде отговорът на "червените дяволи", които заслужено стигнаха до втори гол в мрежата на Рейна. Робин ван Перси центрира от пряк свободен удар пред наказателното поле, а на далечната греда Евра с глава порази испанския страж на Ливърпул за 2:0.

Повторенията на ситуацията обаче индикираха, че по-скоро автор на гола е Неманя Видич, защото именно той игра последен с топката, преди тя да посети мрежата на Рейна и неговото докосване я направи неспасяема за испанския страж.

Гостите от Мърсисайд обаче реагираха светкавично на предизвикателството и Стъридж вкара дебютния си гол в дербито и в Премиършип за новия си отбор само 12 минути след като бе влязъл в игра. Стивън Джерард стреля силно по земя от дъгата, а Давид Де Хеа успя да избие кълбото, но само за да го прати на пътя на Стъридж. Бившият стрелец на Челси не сбърка пред опразнената врата и намали на 2:1 с първия точен удар в актива на гостите.

Роджърс пусна в игра Фабио Борини, окрилен от стремежа да търси изравняване в дербито, но Юнайтед първи стигна до чист шанс за гол. Шинджи Кагава с прекрасен фалцов удар провокира Рейна да покаже класа на вратата на гостите.

Борини също оправда присъствието си на терена с опасен удар от 20-ина метра, който профуча покрай гредата. В последните 15 минути играта се накъса, от което по-доволни бяха домакините.

Кагава отстъпи мястото си на Фил Джоунс четвърт час преди края, за да демонстрира нагледно намеренията на Сър Алекс Фъргюсън. Видич пък напусна принудително по същото време и даде шанс на Крис Смолинг да доиграе дербито.

Финалният натиск на Ливърпул бе прекалено стихиен, за да даде отражение на резултата, а ван Перси се отчете с още един неуспешен опит да преодолее Рейна с пета.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика /п/
  • 02:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:40 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 05:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Тайна - моят домашен любимец детски...
  • 06:15 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • Сега "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древни суперструктури" -...
  • Сега "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.